Cokoladni kolac - kladdig kaka
Nema nista ljepse nego kad znas da ces dobiti super goste.
Danas smo sreli jedan par iz Makedonije i jako su nam se svidjeli .
Bilo je puno smijeha i razgovora kao da smo se sreli prije 100 godina.
Mojim gostima u cast sam napravila kladigkaku , cokoladni kolac .
1 cokolada
200 g margarina ili 2 dl ulja
4 jajeta
2 dl secera
2 1/2 dl brasna
1 kascica praska za pecivo
Istopi margarin i cokoladu na blagoj vatri
mixerom izmuti jaja
u to dodaj secer , brasno i prasak mjesajuci kasikom ( ne mixerom)
sastavi margarin i cokoladu sa drugom smjesom ,izjednaci i izlij u pripremljenu posudu.
Posuda je (kod mene ) stara serpa za kore za tortu.
Mozete korstiti i kalup, dobro nauljen ili podstavljen papirom za kolace.
Kolac peci na 225 C SAMO 12 minuta. Kolac je gotov i jako mekan u sredini.
Kolac je dobio ime po unutrasnjosti kolaca Kladdig znaci ljepljiv ili mekan .
Gotov kolac istresite na tanjir za sluzenje.
Tanjirom pokolpite kalup i u jednom pokretu okrenite sve. Ta da ...
Klac ukrasite vocem , secetom u prahu , mrvicama ....
Servira se uz slag , sladoled , vocnu saltu. Topal kolac vole djeca meni je puno ukusniji dan poslije.
Probajete i javite.
Sretno u kuhinji i prijatno
ovo izgleda jako fino!