Česnica - Julbrödet
Moram vam reci da sam jako ponosna na moje Cesnice.
Svake godine pravim cesnicu kako me je Caja naucila (hvala Cajo)
Tjesto se zamijesi malo mekanije i pusti se da nadodje duplu svoju kolicinu.
Kad je tijesto nadoslo "prekuha" se u posudu za pecenje,prije toga odvoji se jedna trecina
za ukrase.
Ukrase pravim tako sto od jedne "bombice" tejesta napravin dugacku "glistu" koju onda platam.
Kad je tjesto dugacko i tanko rezem na male komadice ca tri cm siroko i ca pet cm dugacko.
komadice zarezem na kratkoj strani dva puta.
"Listice" slazem po kruhu u posudi.Koristite mastu.
Ja slazem po kantu ukrug i po sredini sa "ruzicom" u sredini.
Peci na laganoj vatri
nemojte zaboraviti zlatnik ...
Česnica
Den serbiska julen varar i fyra dagar: Julafton, juldag, annandag jul och tredjedag jul. Även julen förbereds med fasta då inga ani¬maliska livsmedel är tillåtna. Julfastan börjar 40 dagar före jul¬dagen. På juldagen äter man ett särskilt bröd, Česnica, som har ett mynt inbakat. Under julmiddagen ska brödkakan brytas, inte skäras, och den som får myntet anses lyckligast i familjen. Till julmiddagen hör också stekt spädgris.
Nemam rijeci , sve ti je predivno, super si uredila, kao i uvjek, pozdrav i kram :))