plommonmarmelad till marika
Sastojci
5 kg | šljiva |
---|---|
1 kg | šećera (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg) |
2 kom | limuna |
2 dcl | ruma |
3 | vanilin šećera |
5 kg plommon
1 kg strösocker
2 citroner
2 dcl rom
3 msk vanilsocker
Gör så här
Skölj plommonen. Kärna ur och skär dem i bitar. Skalen ska vara kvar. Lägg frukten i en gryta och tillsätt vatten. Koka under lock 10-15 minuter.
Tillsätt socker och citronsaft. Koka ganska kraftigt under omrörning i 5-10 minuter.
Dra kastrullen från värmen. Blanda socker. Rör ner det. Koka kraftigt i 2 minuter. Skumma noga.
Fyll marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Tillslut dem och låt dem kallna upp och ner.
rom droppas överst innan man stänger burken.
Förvara marmeladen mörkt och svalt så håller den sig länge.
Kommentarer
Trackback