Kelj - savoj kål

Jesenji favorit...

Nema nista ukusnije u hladnim jesenjim danima od kelj corbe.

Kuhani kelj plus malo povlake u tanjiru i jedna upaljena svjecica na stolu

a napolju ..kisa..zima....

 

recept:

izdinstati meso na luku i maslinovom ulju

dodati,po zelji, malo paradaiza svjez ili iz konzerve

dve mrkve,jedan krompir

sitno isjeckan kelj

dodati zacine i vode da prekrije sve

kuhati dok ne omeksa

prijatno i uzivajte u divnom jesenjem danu

Savojkål


Savojkål

(virsing, savoykål, kruskål)

 

Savojkål är en underart till kål. Den liknar vitkål, men har mörkgröna krusiga blad och är något mindre kompakt. Den är härdig, tål kyla, växer snabbare än vitkål, men har sämre hållbarhet.

Savojkål anses ha uppstått under medeltiden i Savoyen, östra Frankrike. Det finns också en modernare röd variant, som är en korsning mellan savojkål och rödkål.

Savojkål har mild kålsmak.
Den röda är ännu mildare och lite sötaktig. 

Savåjkål kan ätas som vitkål, råstrimlad i sallad eller lätt kokad i klyftor (förvälld), gärna med smör till. Likaså kan man göra savojdolmar, kålpudding etc av kålbladen.

Förvaras i kylskåp +2-4°, gärna i plastpåse. Torkar lätt.

Koktid hel: 10-45 min beroende på användning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0