Kelj - savoj kål
Jesenji favorit...
Nema nista ukusnije u hladnim jesenjim danima od kelj corbe.
Kuhani kelj plus malo povlake u tanjiru i jedna upaljena svjecica na stolu
a napolju ..kisa..zima....
recept:
izdinstati meso na luku i maslinovom ulju
dodati,po zelji, malo paradaiza svjez ili iz konzerve
dve mrkve,jedan krompir
sitno isjeckan kelj
dodati zacine i vode da prekrije sve
kuhati dok ne omeksa
prijatno i uzivajte u divnom jesenjem danu
Savojkål
(virsing, savoykål, kruskål)
Savojkål är en underart till kål. Den liknar vitkål, men har mörkgröna krusiga blad och är något mindre kompakt. Den är härdig, tål kyla, växer snabbare än vitkål, men har sämre hållbarhet.
Savojkål anses ha uppstått under medeltiden i Savoyen, östra Frankrike. Det finns också en modernare röd variant, som är en korsning mellan savojkål och rödkål.
Savojkål har mild kålsmak.
Den röda är ännu mildare och lite sötaktig.
Savåjkål kan ätas som vitkål, råstrimlad i sallad eller lätt kokad i klyftor (förvälld), gärna med smör till. Likaså kan man göra savojdolmar, kålpudding etc av kålbladen.
Förvaras i kylskåp +2-4°, gärna i plastpåse. Torkar lätt.
Koktid hel: 10-45 min beroende på användning