pekmez od sljiva



Sastojci

5 kg šljiva
1 kg šećera (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg)
2 kom limuna
2 dcl ruma
3 vanilin šećera


  • Šljive operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
  • U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
  • Ostavite preko noći na hladnom.
  • Kuhajte na srednje jakoj vatri.
  • Kada je smjesa već poprilično gusta, dodajte limun oguljen i nasjeckan na tanke ploške.
  • Pred sam kraj kuhanja dodajte rum.Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
  • Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
  • Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom kristal šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
  • Blago vama sto imate sljive.....


    Kommentarer
    Postat av: Marika G

    Hej Dragana! Vi har en massa plommon på vårt plommonträd. Hade varit kul att testa å göra marmelad. Kan man få receptet på svenska...? kram

    2010-09-16 @ 22:47:37

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0