Sastojci
5 kg |
šljiva |
1 kg |
šećera (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg) |
2 kom |
limuna |
2 dcl |
ruma |
3 |
vanilin šećera |
Šljive operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
Ostavite preko noći na hladnom.
Kuhajte na srednje jakoj vatri.
Kada je smjesa već poprilično gusta, dodajte limun oguljen i nasjeckan na tanke ploške.
Pred sam kraj kuhanja dodajte rum.Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom kristal šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Blago vama sto imate sljive.....